FTSE acordă României statutul de piață emergentă

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) salută publicarea de către FTSE a anunțului oficial cu privire la promovarea pieței de capital din România la statutul de piață emergentă.

Acceptarea României în această categorie confirmă capacitatea tuturor participanților la piață de a-și concentra eforturile și acțiunile spre identificarea și urmărirea în mod consecvent a unui scop comun.

Atingerea acestui obiectiv mult așteptat este rezultatul efortului conjugat al instituțiilor publice cu atribuții în domeniul pieței financiare, precum și al reprezentanților mediului privat, în directă colaborare cu Bursa de Valori București și cu implicarea activă și constantă a organizațiilor membre ale Coaliției pentru Dezvoltarea României, încă de la lansarea proiectului “8 bariere”.

Obținerea statutului de piață emergentă este un obiectiv asumat de Coaliția pentru Dezvoltarea României și menționat în acordul de cooperare semnat cu Guvernul României, în urmă cu patru ani, pornind de la recunoașterea nevoii de dezvoltare a pieței de capital locale și de transformare a acesteia într-un real instrument de finanțare a economiei, funcțional și eficient pentru mediul de afaceri, cu potențial de a contribui la creșterea sustenabilă a economiei românești.

Promovarea în categoria piețelor emergente atât de către FTSE Russell, cât mai ales de  MSCI va determina creșterea fluxurilor investiționale către piață românească de capital și îmbunătățirea accesului la finanțare pentru companiile listate.

CDR este încrezătoare că Guvernul României și celelalte instituții publice  implicate vor valorifica succesele obținute până în prezent și vor prioritiza demersurile necesare îndeplinirii criteriilor impuse de MSCI, cu deosebire creșterea semnificativă a nivelului de lichiditate a pieței, prin listarea unor companii de stat de dimensiune relevantă, precum Hidroelectrica, și prin continuarea creării cadrului legislativ pentru eliminarea celor “8 bariere în dezvoltarea pieței de capital”, de exemplu, cu legea fondurilor de investiții alternative (FIA) .

CDR își manifestă speranța că, în spiritul efortului colectiv întreprins până în prezent împreună cu autoritățile române pentru dezvoltarea pieței de capital, angajamentul comun pentru obținerea  statutului de piață emergentă și din partea MSCI va fi menținut.

 

  • Despre Coaliţia pentru Dezvoltarea României

Coaliţia este o iniţiativă privată, apolitică, construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi. Membrii Coaliției contribuie voluntar cu resursele și expertiza necesară formulării unor opinii comune cu privire la politici publice cu impact asupra mediului de afaceri.

  • Scopul Coaliţiei

Scopul Coaliţiei este de a oferi o bază coerentă pentru consultare cu Guvernul și alte instituţii publice pe teme care au impact asupra climatului economic și de afaceri din România.

 

  • Coordonarea Coaliţiei

Coordonarea Coaliţiei este asigurată de un Consiliu Director format din Președinţii și Vice-președinții Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camerei Americane de Comerț în România, (AmCham), Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Romanian Business Leaders (RBL), Camerei de Comerț Româno-Germane (AHK), Camerei de Comerț Româno-Franceze (CCIFER), Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) și Confederația Patronală Concordia.