Apel la solidaritate: Doar împreună putem învinge COVID-19

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) susține vaccinarea împotriva COVID-19 și își exprimă recunoștința față de profesioniștii din domeniul sănătății, în special cei din linia întâi, cei care în această perioadă luptă pe frontul pandemiei. Mediul de afaceri face un apel către toți vectorii de decizie și de influență din societate să contribuie la eforturile de convingere a populației să apeleze la vaccin, singura soluție de ieșire din această criză.

După aproape 10 luni de la începerea campaniei de vaccinare, datele oficiale arată că românii au unul din cele mai mici grade de încredere din lume în modalitatea în care s-au dezvoltat vaccinurile împotriva COVID-19, și în prevenție în general. Acest lucru vine în contextul în care vaccinarea are un impact semnificativ în reducerea mortalității și morbidității din cauze asociate bolilor transmisibile sau prevenibile prin vaccinare. Între 2 și 3 milioane de vieți sunt salvate zilnic, la nivel global, datorită vaccinării. Putem preveni și controla 25 de boli, iar în acest moment alte 300 de vaccinuri sunt în plin proces de dezvoltare.

Asociațiile membre CDR au susținut în diferite moduri eforturile instituțiilor statului de a îmbunătăți accesul la vaccinuri și vaccinare,  și o vor face în continuare. Reticența cetățenilor față de imunizarea împotriva COVID-19 prin vaccinare nu poate însă să fie rezolvată decât prin aportul și efortul solidar al tuturor vectorilor de decizie și influență din societate.

Considerăm că e momentul ca forțele politice să își unifice glasul în susținerea vaccinării, iar toate instituțiile statului, inclusiv presa, să demonstreze echilibru și responsabilitate în transmiterea mesajelor către populație.

Guvernul trebuie să continue eforturile de comunicare a beneficiilor vaccinării, dublate însă de măsuri ferme, după modelul statelor europene, mai ales acum, când continuitatea activității economice și a vieții sociale este semnificativ afectată.  Modul în care România gestionează această criză care atinge niveluri catastrofice va influența încrederea generală a populației în prevenție pe termen lung. Este necesară reevaluarea eforturilor și investițiilor direcționate în prevenția prin vaccinare împotriva bolilor transmisibile și a celor ce pot fi prevenite în acest mod. România are nevoie de dezvoltarea unei strategii naționale de sănătate orientată spre prevenție, susținută de investiții coerente și planuri sustenabile, alături de crearea unei culturi a prevenției la nivel societal, prin educarea și informarea publicului larg.

Întreg mediul de business reunit în cadrul CDR rămâne ferm dedicat angajamentului de a depune toate eforturile pentru  a contribui la creșterea gradului de conștientizare a beneficiilor vaccinării în rândul populației și de a sprijini campania de vaccinare împotriva COVID-19 la nivel național.

Într-o perioadă dificilă ca aceasta în care ne confruntăm cu mai multe crize simultan, inclusiv cu cea sanitară, este nevoie de maturitate în adoptarea deciziilor, de solidaritate în acțiunile importante, de un apel unitar pro-vaccinare.  Învingerea pandemiei este un efort comun și doar împreună, mediu de afaceri, autorități, presă, cetățeni, ne putem proteja de pierderile cauzate de pandemie.